Havets guld - Rav

Ta' på ravjagt

Rav

Det er hyggeligt at tage på ravjagt. Det er nemt at tage afsted på egen hånd sammen med familien, vennegruppen eller alene, men det kræver lidt tålmodighed.

At finde rav er at finde havets guld. Efterår og vinter er højsæson for at finde rav. Ravjagten er bedst efter en god storm, der har skyllet ravet fri af havbunden og op på stranden. Saltindholdet og det kolde vand får det lette rav til at flyde til overfladen og lægge sig i tang. Sammen med tang og lignende skyller ravet med ind på land.

Med en ravlygte kan man tage på ravjagt i mørke. Med en ravlygte lyser ravet op, når det rammes af uv-lyset.

rav_08

Lidt om rav

Rav er dannet af 40-80 mio. år gammelt harpiks. Siden mennesker indvandrede til Norden efter istiden har vi brugt rav til amuletter og smykker. Også i dag mener mange, at ravsmykker er gode for helbredet.

For 8-10.000 år siden var der også ravsmede. Dengang fandtes et landområde mellem Danmark og England. Jægere fulgte store dyreflokke, og skar amuletter af det rav, der de samlede op ved den daværende kyst. Sjældne spor af jægerkulturen er de ravsmykker, der skyller op på kysten i dag. Finder du et ravsmykke med ældgamle mønstre kan det være Danefæ, og skal afleveres på museum.

 

Rav