Livet i Nymindegab

Fra fiskersamfund til malerkoloni

D16_2252

Vesterhavn

Ved fjorden nedenfor Nymindegab finder du Vesterhavn, hvor der ligger kopier af gamle fartøjer. Stedet er et smukt udflugtsmål, og du finder både toilet og madpakkehus i de genopførte fiskerhytter, esehusene. 

Følg trampestien langs vejen fra Nymindegab Kro til Vesterhavn. Fra toppen af skrænten får du et betagende kig ud over Nymindestrømmen og den sydlige del af Holmslands Klit. På turen ned mod havnen passerer du den oprindelige Vesterhavn lige nedenfor skrænten. Dæmningen, som du følger, blev bygget omkring 1913. Før da blev folk færget over fjorden på samme sted. 

_MG_3423

æ' Gaf

På den lokale dialekt kaldes Nymindestrømmen for æ’ Gaf. Navnet Nymindegab refererer dobbelt til ”udmunding”, idet både ”minde” og ”gab” understreger beliggenheden ved en åbning til havet, mens forstavelsen ”Ny” antyder, at stedet, som vi kender det, ikke har en lang historie, men blot 2-300 år. Nymindestrømmen udgjorde et fordelagtigt landskab for fiskeri, da bådene kunne søge læ bag tangen, og op gennem 1800-tallet opstod det lille fiskerleje Nymindegab.

I fiskesæsonen, som varede fra påske til Sct. Hans kom karle og piger fra indlandet langs hele vestkysten hertil for at fiske, og de boede i primitive boder eller esehuse på stranden. Efterhånden opstod en mere permanent bebyggelse på stedet, som kom til at danne udgangspunkt for den nuværende lille ferieby.

Nymindegab (2)

Landskabet og malerne

Indtil for omkring 100 år siden var det fjorden og havet, der var Nymindegabs adgang til og kontakt til omverdenen. I dag er det landevejen fra Varde mod Ringkøbing og ikke fjorden, der giver adgangen til Nymindegab, og i sommerhalvåret passerer i weekenderne i tusindvis af sommerhusgæster til og fra Holmslands Klit og Ringkøbing-området. Forandringen skyldes dæmningen over Nymindestrømmen, opført omkring 1910, der siden har forbundet Holmslands Klit med Sydvestjylland. I stedet for tidligere tiders omstændelige færgeoverfart kommer bilisterne nu hurtigt over gabet, men det storslåede landskab, der møder den, som kommer sydfra, når landskabet løfter sig og giver en enestående udsigt ud over fjorden og klitterne, giver et gib i de fleste, og herefter er det let at forklare, at stedet husede en mindre kunstnerkoloni fra slutningen af det 19. århundrede og de første årtier af det 20. århundrede.

Nymindegabmalerne var en mindre kendt koloni af malere fra hele landet, der havde fattet kærlighed til stedet og fandt deres motiver mellem fjord og hav – mellem esepiger og fiskere. I dag udgør malerierne en vigtig kilde til vores viden om livet på Vestkysten og landskabets forandring. Museet rummer desuden også malerier af fuglemaleren Johannes Larsen, der holdt til ved den nærliggende Filsø. 

Nymindegab Museum (13)