Vandreture i Naturpark Vesterhavet

Nyd naturen i dit eget tempo

Kærgård de tilsandede ege

Vandreruter i naturparken

1. Nymindegab Plantage

Nymindegab Plantage - En plantage med udsigt. Landet mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord er i konstant forandring, påvirket af vind og hav. Gå en tur langs Nymindestrømmen og få en storslået naturoplevelse.

Gul og rød rute fører dig på en varieret tur gennem Nyminde Plantage. Gul rute er cirka 8 km lang og går langs Nymindestrømmen på østsiden og ind i plantagen. Begge ruter passerer Hattebjerget og herfra får du den flotteste udsigt over områdets enestående landskab med en flot udsigt over Nymindestrømmen og den sydlige del af Ringkøbing Fjord.

Du kan også tage ud på egen hånd og følge Nymindestrømmen rundt. Ruten er ikke afmærket, men det er nemt at finde turen rundt.

Nymindegab (1)

Vandreruter i naturparken

2. Blåbjerg og Houstrup

Blåbjerg fungerede tidligere som sømærke, fordi det tydeligt kunne ses fra havet og har fået sit navn, fordi det på afstand ligner et blåt bjerg.
Fra Blåbjerg udgår rød og gul rute rundt i plantagen. Den gule rute tager dig desuden ud over den fredede Lyngbos Hede. Fra udsigtspunktet ved Blåbjergstenen har du en smuk udsigt over Filsø og på en god dag, kan du også se havet.

Ved Houstrup Strand kan du følge rød og gul rute over den sydligste del af Gammelgab og videre rundt i det stærkt kuperede terræn.

Blåbjerg

Vandreruter i naturparken

3. Filsø

Filsø blev gendannet i 2012 og områdets natur har siden været i hastig udvikling.

Ved søen er der flere ruter, som varierer fra 1-6 km retur. Start f.eks. ved Ellipsen og gå ad dæmningsvejen til Langodde. Her kan du se fugleøerne og få en fornemmelse af søens størrelse. Du kan også starte fra Nørreenge og gå ad stien til fugletårnet ved Petersholm.

Følg skiltningen ved Filsø for mere præcise vandreruter.

filsø ellipsen

Vandreruter i naturparken

4. Kærgård

Kærgård Klitplantage tre vandreruter. Både gul og rød vandrerute tager dig til de tilsandede ege, hvor kun trækronerne stikker op over sandet. Går du videre ad gul rute kommer du til Gråmulebjerg, som er en 30 m høj klit med en imponerende udsigt.

Kærgård Strandsti er afmærket med grøn og gør det muligt at passere den forurenede del af stranden. Midt på ruten ligger et informationshus,  der fortæller historien om en af Danmarkshistoriens største forureningssager.

Parker ved Nørreenge P-pladsen, hvor du også nemt har adgang til Peterholmstårnet ved Filsø

Gråmulebjerg

Premium Vandrerute Blochsgaard

5. Premium vandrerute Blochsgaard

Vandrerute Blochsgaard er kommet i fint europæisk selskab med ruter i hele Europa. Den er i 2022 blevet certificeret som den sjette Premium Vandrerute i Danmark af Deutsche Wanderinstitute.

Vandreruten er cirka 8 km lang og fører dig igennem et af de smukkeste naturlandskaber i Danmark. Den starter ved Naturbasen Blochsgård og går gennem den centrale del af Kærgård Plantage, ned til Børsmose Strand. Landskabet er varieret med tætte tykninger, skovmosernes intimitet og klitternes bjergtagende storhed. I udkanten af plantagen følger ruten det bølgede klitlandskab, før turen går tilbage til Naturbasen.

Vandreturen tager cirka 3 timer og er ikke egnet til barne- og klapvogne.

Læs mere om ruten og faciliteter i nærheden på udinaturen.dk

Om certificeringen fra Deutsche Wanderinstitute:
Premium vandreruter er en tysk certificering af ruter med en særlig høj oplevelsesværdi. På Premium vandreruter får du en afbalanceret og smuk vandreoplevelse. Ruterne byder på smukke udsigter og skovlandskaber, søer, moser og vandløb, kulturhistoriske vartegn og meget mere.

Premium vandrerute

Vandreruter i naturparken

6. Vejers

I Vejers er der to gule og 1 rød rute.

I den nordlige del af Vejers Klitplantage går den gule vandrerute (ca. 7 km) forbi Stribsø, Ålestrømmen, Bosdal og ud mod stranden.

Den røde rute fører dig gennem det åbne landskab omkring Råsø, hvor du kan være heldig at se krondyr.

I den sydlige del af plantagen fører en gul vandrerute (4,7 km) gennem Vejers, omkring Aarild Sø og langs et åbent område, som afgræsses af kvæg

krondyr

Vandreruter i naturparken

7. Vrøgum Plantage

I Vrøgum Plantage er der to ruter, der tager dig igennem plantagen.

Den gule rute er cirka 9,5 km og tager dig ud til pansergraven, som går tværs gennem plantagen fra nord til syd. Den dybe pansergrav er et levn fra 2. Verdenskrig og langs forsvarsværket findes flere bunkeranlæg.

Følger du den røde rute på cirka 3 km, kommer du igennem de skønne omgivelser. I udkanten af plantagen og op til Vrøgum by ligger Ballonparken, som er et rekreativt område med legeplads, grillhytte og toiletforhold. Plantagen bliver meget brugt til bl.a. O-løb, men egner sig fint til alle aktiviteter på alle tider af året.

Vrøgum

Vandreruter i naturparken

8. Aal Plantage

I Aal Plantage er der tre ruter at vælge imellem. Den røde rute og gule rute på hhv. cirka 4 og 8 km fører dig rundt om Ål Præstesø, hvor de tyske flygtninge badede, mens de opholdt sig i lejren.
Gallowaykøer laver i dag naturpleje i området. Den blå rute (ca. 6,6 km) er en afmærket rute med info-tavler om den tidligere flygtningelejr, der husede flygtninge i årene 1946-1949.

Flygningekirkegården Oksbøl

Vandreruter i naturparken

9. Ho Klitplantage

Ho Klitplantage er Danmarks yngste klitplantage og huser to vandreruter. Den gule rute på cirka 8 km går langs kanten til Skallingen, hvor du kan få fortællingen om det forsvundne Fiskerlej Sønderside. På Jens Jessens Sande får du en fantastik udsigt over Ho Bugt, Skallingen og Vesterhavet.

Hvis du kun vil nyde udsigten fra Jens Jessen Sande, følger du blot den røde rute på cirka 2 km.

Ho Jens Jessens Sande